Gyepszőnyeg

Gyepszőnyeg és vetett fű összehasonlításakor a gyepszőnyeg felé billenti a mérleget az idő és munkatakarékosság, melynek hála rögtön zöldellő kertünk lehet.


Gyepszőnyeg

Kert(sz)építőként gyakorta feltett kérdésként hallom, hogy ha zöldellően üde kertre vágyik valaki, akkor a gyepszőnyeg avagy a vetett fű az ideálisabb számára. Igazság szerint még sosem bántam meg, ha gyepszőnyeggel vittünk lendületet egy kertbe, mert bár vetett fűvel is bámulatos gyepfelület érhető el, sokkal több a belévetett munka és az idő. Még a gondosan ápolt vetett gyepnek is kell legalább 5-6 hónap, míg megerősödvén megmutatja szépségét, ám mindeközben a gyomok is megtámadják, tehát sok plusz munkával jár a gondozása.

Egy kiváló minőségű gyepszőnyeg azonban olyan gyommentes, sűrű gyep, melyet másfél évig szakértelemmel neveltek szakértő kezek, így 90%-ban meggyökeresedett fűből áll. Mindemellett kora tavasztól egészen késő őszig le tudjuk fektetni, szemben a vetett fűvel, melynek magjait vagy tavasszal vagy ősszel helyezzük a talajba. Egy jó minőségű gyepszőnyeget, a lefektetést követően azonnal birtokba lehet venni, igaz, a labdajátékokkal és a kutyával kergetőzéssel várni kell 2-3 hetet, amíg a gyepszőnyeg megveti gyökereit a talajban és már nem mozdul el.
Ha már itt tartunk, minden használatra meg van a megfelelő gyepszőnyeg, melyet érdemes kitudakolnunk, ha nem akarjuk a pénzünket lapáttal kidobni az ablakon.

Van a sportgyep, mely olyan kinemesített fűmagkeverékből van kinevelve, amely rendkívül erős szálú és jól bírja a taposást. A mediterrán típusú gyepszőnyeg előnye a szárazságtűrő képessége, minek köszönhetően homokos talajon is megállja helyét. Az angol gyep a tökéletesen egybeolvadó fűtakaró, de leginkább díszítésre alkalmas, és végül az árnyéktűrő gyepszőnyeg, mint neve is sugallja a bokrok és fák árnyékában is szépen fejlődő típus.

Akármelyik gyepszőnyeg mellett döntünk, sosem szabad megfeledkezni a talaj teljes körű előkészítéséről, hiszen ez a csodás és irigylésre méltó gyepszőnyeg alapfeltétele!

Gyepszőnyeg

Minden munka az én kezemben összpontosul, Önnek csak a gyönyörködés marad! Kérem tekintse meg néhány eddigi munkámat!

Gyepszőnyeg